1990 – 2000

Fucking åmål

Fucking Åmål.  IMDB
Regi: Lukas Moodysson

Se även Tillsammans, Lilja for ever, Vi är bäst.
Omdöme – En avskalad dialogfilm som under svenskt 90-tal stod i en helt egen klass för sig. Banbrytande i sin filmstil, duktigt skildrande det unga och lilla Sverige, dialog som känns osvenskt äkta, utan övertydligt dramatenskådespeleri och med en humor och värme som inte setts på film tidigare.  En nära på ”simpel” historia med flera  djupa bottnar.

Plot – I centrum står  Elin som är klassens babe och Agnes som är den utstötta. Elin är frustrerad över tristessen i Åmål och vill att något spännande ska hända i hennes liv. Agnes är hemligt förälskad i Elin, hon skriver kärleksbrev på datorn som ingen någonsin ska få läsa, och duckar undan glåporden från klassens mobbare. Under berättelsens gång möts mot alla odds – skolans mest och minst populära tjej. Det leder till en hel del känslostormar och slutar i en av svensk films mest provinsiella  och sköna komma-ut-scener.
BerättigandeIngen svensk film har varken då eller nu nått till den ungdoms-dialog-nivå som Fucking Åmål gör här. Ingen film har skildrat svenskt 90 tal på ett liknande sätt. Ingen svensk film har med så avskalad och enkel stil nått så stora publika framgångar, satt den svenska småstaden på kartan och lämnat som många oförglömliga repliker att känna igen.
Illusionsgrad – Nog är man i Åmål alltid. Kanske aningen tapp när man använder ganska enkla medel som dum flicka i rullstol, lesbisk intrig och övertydliga mobbare. Men, du är med ändå.
Skådesplare – Alexandra Dahlström,  Rebecca LiljebergErica CarlssonMattias Rust.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>