2000 – 2010

This is england

This is England.  IMDB
Regi: Shane Meadows. 2007.
Se även TV serierna This is England 86, 88.
Omdöme – En riktigt stor film som kan ses om och om igen. Typisk brittisk socialrealism av allra bästa klass. Allvar och humor i  bästa blandning. En dialog utöver det vanliga.
Plot – Shaun är tolv, hans liv är dystert. I skolan blir han mobbad, hemma har han det fattigt. Mamma är lessen och pappa död – han har nyss stupat i kriget om Falklandsöarna. Det är 80-tal och i tv talar Margret Thatcher om nationens storhet.  Shaun söker något att hålla sig i efter pappans död. Då dyker ett gäng skinheads upp och förändrar hans vardag. Handlingen kommer till en punkt där Shaun i ett förvirrat tillstånd av lojalitet identifierar sig med fel personer och tvingas till ett ödestigert beslut.
Berättigande – Filmen speglar 80-talets England, belyser samhället ur ett politiskt perspektiv, rör om känslor och väjer inte för att berätta en viktig historia. Den är till den grad så välspelad att man undrar om karaktärerna är hämtade direkt från betonghusen. Den till synes improviserade filmen är ett dramaturgiskt mästerverk där karaktärer och vändpunkter kommer på minuten exakt så som om det hade varit en Spielbergfilm.
Illusionsgrad – Du är där! Inga snygga ljussättningar och läckra kameraåkningar som stör upplevelsen. Klippningen så känslig och exakt som en film kan bli.
Skådesplare -Thomas Turgoose, Stephen Graham,  Jo Hartley, Andrew Shim.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>