Akt och- Sekvensanalys av This is England.

Sekvens 1 Vardagen (akt 1)
Här har vi första sekvensen i akt ett och det är här i börjar vi  mäta tiden. Filmen är c:a 100 min. Vi har tidigare konstaterat att filmens huvudkaraktär och protagonist – alltså den karaktär som genomgår störst förändring – är pojken Shaun som här sitter på sin säng och tänker på sin pappa som förlorat sitt liv som engelsk soldat.

HK

Shauns
vardag präglas av brist på pengar, brist på gemenskap och saknaden av  en hel familj. Tonläget i filmen är total realism och överenskommelsen med publiken är att vi ska se ett verklighetsnära drama med karaktärer ur verkligheten. Platsen är ett förorts och hyreshusområde i 80-talets mångkulturella och oglamorösa delar av England.

Vad vill Huvudkaraktären?
Vad Sh
aun vill allra mest just nu är att få tillbaka sin pappa och allt som en pappa kan föra med sig för en 11-årig pojke och hans lilla familj.

Sekvens 2. First point of attack
Sekvens två
börjar med filmens första händelse sju minuter in i filmen. Shaun har visat oss runt i det område filmen kommer att utspela sig och kommer till skolan när det är rast.

Bråket skolan

Där möts han av en annan del av sin vardag. Ett slagsmål utspelar sig mellan Shaun och ett äldre killgäng som trakasserar Shaun genom att trycka på den mest ömma punkten – Shauns döda pappa.

En dag träffar Shaun på ett gäng skinheads av snällare modell. Gänget tar upp Shaun i sin gemenskap och tar honom med på ett äventyr.

Woody å Shaun
Milky med kompisar

Pojken känner sig upplyft, får plats, tar plats i gruppen och i gemenskapen.

Filmens första vändpunkt. (akt 2)
Här, vid 24 min är
filmens första vändpunkt där förutsättningarna förändras och en större förändring sker.

Saun klipps
NB Shaun klipps

För att manifestera tillhörigheten och för att upptas i den nya så kallade familjen rakas håret av och Shaun är därmed en fullvärdig medlem av gruppen.Den stora fråga som ställs är vad detta kommer att innebära för pojken. Kommer den nya gemenskapen att fylla den plats hans frånvarande pappa lämnat. Kommer mamman ensam klara av att styra pojken vidare i livet. Kommer Shaun att förstå och acceptera varför pappan offrade sitt liv för en liten ögrupp söder om Argentina?

Sekvens 3
Sekvens tre 
börjar med att Shaun, trots sin ringa ålder, vill ta allt större plats i gruppen och påverkas mer och mer av den kultur och norm som finns inom gemenskapen.

Gruppen

Hans mamma är tveksam till den nya situationen och talar om för gruppen hur hon känner. Mamman är inte särskilt stark och känner sig aningen maktlös inför gruppens påverkan. Shaun däremot känner sig starkare än någonsin och tar beslutet att gå hel vägen.

Combo

Sekvensen avslutas med att filmens antagonist – Combo – dyker upp och sätter gruppen i gungning.  Vid 31 minuter står det klart att förändringar kommer att ske. Hur kommer Shaun att påverkas av det?

Sekvens 4 Filmens mittpunkt
Sekvens fyra har börjat. Shaun ser fler och fler anledningar att vistas med gruppen och ta vara på sin position. Vi kommer snart fram till filmens mittpunkt där konflikten cementeras, där ingen återvändo längre är möjlig.  Combo dyker upp en lägenhet där alla är samlade.

Combo linjen
Combo anslut er till mig

Med en loska på på golvet under foten drar Combo ett streck mitt i lägen- heten. Gruppen tvingas under hot att välja sida om strecket. Tidpunkten är 47 min. Shaun väljer Combos sida.

Sekvens 5
Efter filmens mittpunkt sker stora förändringar. Sekvens fem brukar kallas för lugnet. Det finns där för att publiken ska får tid att begrunda det som skett och samtidigt skildra den nya vardagen som håller på att etableras. Shaun stärker sin position i gruppen och sitt förhållande till antagonisten Combo. Konflikten spetsas till när Combo utövar sin nya position och sin makt genom att avfärda en medlem i gänget som vill något annat.
Tiden är 58 min.

Sekvens 6
På vilket sätt ändras förutsättningarna – som är början till slutet?
Sekvens sex och akt två avslutas med händelsen som är början till slutet. Combo misshandlar Milky så svårt att han blir medvetslös och det står inte helt klart om han ens överlever. Detta är filmens andra stora vändpunkt. Förutsättningarna förändras och är början till slutet. Tiden är 85 min.

Milky 2 kusiner
Combo barn...
Milky skadad

Sekvens 7 (Akt 3)
Akt tre börjar med konsekvenserna av Combos brutala misshandeln av Milky.
Shaun återförenas med sin mamma, sin pappas död och försonas med det liv som rådde i början av filmen.

Mamman  Shaun

Här är filmens falska slut eller det ställe filmens skulle kunna sluta.

Sekvens 8
Det sista och verkliga slutet är när Shaun går ner till havet och plockar upp engelska flaggan ur sin väska och slänger den i havet.

Flaggan 1

Vi har kommit 100 minuter till filmens slut.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>