Eyescanning

Att klippa film handlar om att montera rörliga bilder  som följer på varandra. Klipparbetet är grädden på moset, det roligaste och det mest kreativa i hela processen – tycker många! Det handlar såklart om valet av bild i budskapet och i vilket tempo klippen kommer. Men om du inte har koll på var åskådaren har sin blick är det svårt att klippa film på ett snyggt sätt. En stilla bild läser vi av i läsriktningen, stannar sen med blicken där ett bra skäl att stanna finns. Det är det som kallas eyescanning. Om bilden är rörlig är det fler parametrar som styr. När man rangordnar  så är det rörelse som är nummer ett. Rörelse är nyckeln till var i bilden du befinner dig med blicken. Därefter följer form och sist färg.
Alltså…1 rörelse,  2 form och 3 färg.

Eyscanning – rörelse, form, färg.
Tänk dig en bioduk på 20 meter, du sitter långt fram, du ser en stor röd badboll som studsar nerför en vit sanddyna, till höger i bild. Om klipparen satt sitt finger på bollen där nästa klipp ska komma och dessutom har en ny rörelse där fingret är – då får du ett mjukt klipp och slipper scanna av bilden från väster till höger igen. Du slipper på så vis vrida huvudet och scanna av bioduken varje gång ett klipp kommer. Skönt under en två timmar lång film. Se exemplet med pilarna nedan där ballongens rörelse men även färg och form styr var i bilden du tittar.
Ballong helbild pilBallong närbild pil
Bilder från Mikeadelicas showreel.

Sätt fingret på det ställe i klippet där blicken är. Kolla om du måste flytta fingret i nästa bild. Ett flyttat finger är vad man skulle kunna kalla ett “osköntklipp”.
Se också bilden nedan som inte har någon rörelse. Den har däremot form och skärpa där blicken fastnar.
Hand helbild pilHand närbild pil

Tricket är att alltid sätta fingret på den punkt där blicken i nästa blick kommer att vara. Du blir trött i armen och fingret, får en lortig skärm men en härlig och mjuk klippning. Efter en tid glömmer du allt och klipper snyggt av bara farten och vanan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>