Färglära

Vilken färg har körsbär

Färger är egentligen ögats tolkning av hur olika våglängder av ljus blandats med varandra. När ögat belyses med en jämn styrka av alla våglängder inom ljusets synliga spektra uppfattas det som vitt. När ljuset träffar en yta så filtreras det och ytans färg reflekteras och
tolkas av våra ögon. FÄRG_körsbär03
Att förklara färger är inte alltid lätt eftersom vi alla har individuella uppfattningar om färger. Om du till exempel skulle beskriva färgen körsbärsröd för någon annan. Vad tänker du då; klart ljusröd eller djupt röd, nästan svart, som ett mustigt och moget körsbär. Och den andra personen har sin egen uppfattning av färgen körsbärsröd.
Lika besvärligt är det att beskriva färger som himmelsblå, gräsgrön, turkos, cerise och så vidare. Då förstår du problematiken. 
Har man dessutom defekt färgseende, olika grader av så kallad färgblindhet, är det oftast de röda och gröna färgtonerna som kan vara svåra att skilja från varandra. Färgblindhet är för övrigt vanligare hos män än kvinnor.
Går vi sedan går över till hur färger beter sig och ser ut i den digitala respektive den analoga världen, uppstår nya problem. Visst har du vid ett flertal tillfällen blandat ihop exakt rätt färg på din bildskärm för att överraskas negativt när du ser den utskriven på ett papper. I det här kunskapsområdet ska bland annat vi försöka reda ut vad dessa färgskillnader beror på. 

Färgsystem
Färgsymbolik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>