Färgsystem

Det finns två färgsystem som du måste ha koll på – det additativa och det subtraktiva.

RGB_additativ02          CMY_subtraktiv02

Det additativa färgsystemet används när man lägger till ljus för att skapa färg. Det består av grundfärgerna röd, grön och blå (RGB). Blandar man ljus med exakt lika starka lampor i dessa tre färger bildas färgen vitt. Den vita färgen skapas alltså av att man adderar ljus, därav namnet. För att skapa alla andra färger blandas rött, grönt och blått ljus i olika styrkor.
Bildskärmar, projektorer och TV-apparater använder det additativa färgsystemet. Bild-skärmen är uppbyggd av ett rutmönster, så kallade pixlar. En pixel på bildskärmen kan bara visa en färgton. Varje grundfärg kan i sin tur visas i 256 nivåer, men de kan blandas med varandra. Och det blir ganska många färger om du multiplicerar 256 röda x 256 gröna x 256 blå färgnivåer. Hur många tror du? Svaret är nästan 17 miljoner!

I det subtraktiva färgsystemet filtrerar man bort de våglängder av ljus som inte används. Exempel: om ljuset faller på en gräsmatta reflekteras de gröna tonerna, som ditt öga uppfattar och tolkar. Övriga toner dras bort.
Det subtraktiva färgsystemet används i tryck och färgskrivare. Här är de tre grundfärgerna cyan, magenta och gul (CMY). Blandar man full mängd av dessa tre färger ska det teoretiskt bli svart. Så är inte fallet. Det blir en mörk gråbrun färg som inte filtrerar bort ljuset. För att klara det tillsätts i tryckprocessen färgen svart (K).
När du blandar färger i CMYK använder du procent (inte nivåer som i RGB). Det betyder att du kan blanda 400% svart. En så stor färgmängd är inte att rekommendera för tryck eller utskrift.

Det finns ett samband mellan de additativa och subtraktiva färgsystemen.
När RGB-färgerna blandas uppstår CMY:                När CMY-färgerna blandas uppstår RGB: RGB=CMY                            

(tillbaka till Färglära)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>