Filmanalys

Aristotelisk/Anglosaxisk och Episk/Lyrisk dramaturgisk modell
Sekvensanalys

Ordet dramaturgi betyder egentligen berättelsen eller dramats ”ordning”.  Alla berättelser har en början, mitten och ett slut. Den här analysmodellen bygger på traditionell anglosaxisk – aristotelisk berättartradition och har funnit flera tusen år tillbaka i tiden. Inget nytt med det, så varför bry sig? Jo, den är väldigt nyttigt att begripa sig på. Dels som verktyg i sitt eget berättande, dels som modell att analysera en spelfilm eller rent av en reklamfilm även om den är en minut eller 20 sek.

Vetenskapen om dramats ordning är densamma oavsett stil, form, längd eller ålder. När du lärt dig modellen inser du snabbt att en tidningsartikel, en bok, ett föredrag eller till och med av en lektion kan vara belyst av insikten och kunskapen om just dramats ordning. Om inte annat kan det vara kul att under en usel film analysera var felet ligger. Ofta handlar det då om avvikelser från det som modellen fastslår. En planerad avvikelse kan förstås också vara genialisk och rendera  en Oscar eller Guldbagge!

METODEN
I det här exemplet utgår vi från filmen This is England. Vi börjar med att se hela filmen. Lär dig de generella karaktärerna som dyker upp i alla filmer. Försök att hitta karaktärerna i din film så som vi gjort åt dig i exempelfilmen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>