Filmfoto

Att göra anspråk på att lära ut vad filmfoto är inte möjligt men ett försök att sätta fingret på områden att öva på realistiskt. Filmfoto är en yrkeskunskap som är få förunnat att behärska fullt ut men att ta intressanta bilder, det kan alla klara av. Du ska få några ledtrådar att jobba vidare med.

Realism eller illusion?
Om uppdraget är att filma en föreställning, fotbollsmatch eller göra ett nyhetsreportage så är det realism vi är ute efter. Avstå då att ha allt för privata konstnärliga ambitioner. Det handlar istället om att visa något så nära verkligheten som möjligt.
Om det handlar om att skapa en illusion av verkligheten och ta med åskådaren på en resa till en annan plats, tid eller händelse. Då är saken en helt annan. Det är det senare vi ska jobba vidare med här.

Vad skapar känslan i filmfoto
Att skildra verkligheten som en spegelbild är inte intressant nog. Det intressanta finns istället bakom spegeln. En stillbildsfotograf som ska sälja en bild av en blåklocka nöjer sig tex  inte med att visa blomman utifrån det vanliga människoögats placering – snett ovanför, i maghöjd. Urtrist! Nej, i så fall är det mer intressant att visa blomman i ett perspektiv vi normalt inte ser en en blomma. Lägg dig ner på marken, sök dig riktigt nära, låt några grässtrån hamna i ofokus framför blomman och kanske tom ett rött staket långt bort i bakgrunden, i ofokus. Alltså, visa inte verkligheten, visa en illusion av verkligheten.

Bildkomposition
Det finns en mängd olika uttryck för helbild, bärbild, kamerarörelser osv. Här uppehåller vi oss kring själva kompositionen. Om du är medveten om och alltid förhåller dig till begreppen nedan så har du kommit väldigt, väldigt långt i din utveckling.

Gyllene snittet.

Höger, vänster eller mittenplacering

Riktningar.

Skärpedjup.

Eyescanning.

Förgrund, mellanplan, bakgrund.,

 

Om du som stillbildsfotograf och som filmfotograf, kan ta med dig  följande begrepp i din bildplanering så har du kommit ytterligare en lång bit mot ett intressant filmfoto.

Perspektiv.

Horisontal.

Vertikal.

Diagonal.

Cirkel.

Triangel.

Kors.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>