Kamerateknik

En kamera är fungerar i princip på samma sätt oavsett om den tar en bild eller 25 bilder i sekunden. Som du vet kan man ju filma med de flesta systemkameror och därmed är det klart att det inte kan vara någon större skillnad. Det handlar mest om ergonomi och vilka delar man vill betala för. För att förstå grunderna delar vi upp kunskapen i ett antal  tekniska områden.

Kamerahuset är den del som allt styrs från och den del där man sätter på det objektiv som man önskar.

kamerahus genomskinligt

Den första kameran kallades för camera obscura. Om det i ett mörkt rum faller in ljus genom ett litet hål i väggen kan det på motsatta sidan av rummet uppstå en svag, upp och nedvänd bild av det som finns utanför hålet. Redan under 400-talet före Kristus beskrevs principen av den kinesiske filosofen Mozi.

camera obscura 3

Tekniken användes sedan i Europa  från 1500-talet som hjälpmedel för konstnärer för att göra stora skisser.

camera obscura 2

Tekniken gick sedan vidare från en miniatyr av ett mörkt rum med ett litet hål för ljusinsläpp, linser utvecklades, ämnen som reagerade med ljus och snart hade man en enkel kamera som idag är det kamerahus vi använder varje dag.

camera obscura 4

Den moderna kamerans centrala delar som sitter i kamerahuset är en slutare och ett filmplan. Slutaren bestämmer hur lång tid ljuset faller på filmplanet.

slutare 2

Filmplanet är den yta där ljuset landar och som bilden projiceras på.

sensor bildplan

Förr var det en fotografisk film bestod av en klar plastremsa,  oftast av acetat. Tidigare gjordes den av celluloid, som med växande ålder blev brandfarlig. De allra första fotografiska upptagningsmedlen var gjorda på plåt (jfr. ”att plåta”) eller glas. Numera är det en sensor som läser in data till ett minneskort. Det är är där du slutligen har din bild nu för tiden.

Spegel kamera

För att du ska slippa se bilden upp och ner finns en spegel som rättar till den saken. Spegeln fälls omärkligt undan när slutaren öppnas men det märker du inte efter som det handlar om hundradelar av en sekund. Det som gäller framöver är transparenta speglar som inte behöver fällas undan för att ljuset ska nå filmplanet. Det gör att den lilla rörelsen heller inte skapar rörelseoskärpa i bilden.

Objektivet är den viktigaste delen på en kamera. Glas är komplicerat att tillverka och  slipa och rörliga mekaniska delar på objektivet är inte heller helt enkelt att konstruera. Det är här bildens hemlighet och kvalitet gömmer sig. Ett objektiv består av att antal slipade linser och en bländare som bestämmer hur mycket ljus som ska släppas in mot filmplanet.

Bländaren är en rund öppning som kan göras olika stor.

objektiv bländare

Bländaren, tiden och inställningen på sensorns ljuskänslighet påverkar bilden på flera sätt.

Brännvidd kan förklaras som sträckan mellan bildplanet och fokalpunkten.

Kamerans funktion.001

Sträckan mäts i millimeter. Ju längre sträcka ju större brännvidd. Som du ser på bilden så påverkar ett långt objektiv med stor brännvidd också ljusets vinkeln mot filmplanet och var fokalpunkten finns. Lägger du till effekten av en stor eller liten bländaröppning så får du ytterligare förändringar hur ljuset faller mot filmplanet och på så vis påverka skärpedjupet. Det är här man kan styra hur stort skärpedjup man vill ha.

ISO

I en analog filmremsa är det olika stora silverpartiklar som tar upp ljuset.
Storleken på dessa är det som styr ljuskänsligheten och upplösningen.

ISO.001

Samma sak gäller när det handlar om dagens digitala pixlar.
Hög ISO ger stor ljuskänslighet men också grov upplösning.
Låg ISO ger låg ljuskänslighet men också fin upplösning.

 

Actionkamera
GoPro

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>