Humor

Humor är kanska den svåraste genrern av alla. Det kan vara väldigt subjektivt vad som anses vara roligt. Dessutom är det bäst-före-datum på det mesta. Men man kan i alla fall försöka förklara grundstenarna och förhålla sig till de. Tex att ett skämt kan bli gammalt beroende på att våra gemensamma normer förändras. Mycket av humorn handlar ju om att bryta mot just normer, regler och etikett. Om normerna förändras förändras ju också fundamentet för humorn. Det kanske inte är så konstigt att inte dagens småbarn inte skrattar när Charlie Chaplin snubblar eller när Halvan fåren örfil av Helan. Sen gäller det förstås att överraska. Att det oväntade händer. Det är det som är det svåra och som bara få klarar av. Låt oss i alla fall dela in humorn under ett antal rubriker och försöka oss på med några exempel för varje. Troligen känner alla till den engelska komikern Mr Bean och även Ove i Solsidan som var en framgångsrik humorserie i Sverige med start 2010. De ffår figurerar som exempel under kategorierna nedan.

Normbrytare är en person som bryter  mot gällande normer, etikett och regler.
Ove är karaktären som inte känner in vad normen för normalt beteende är. Han går gång på gång över gränsen när det tex är dags att gå hem, acceptera ett nej, att få något gratis eller bara hamna i centrum på festen. Det skapar ideligen pinsamma, obehagliga och hu-moristiska situationer. Mr Bean bryter även han gång på gång mot normer, regler och etikett.

Karaktären på en person kan beskrivas som drummel, olycksbenägen, omoralisk, oförs-kämd, lat, ansvarslös, snål, missanpassad och naiv. Finns de något av de dragen som inte Ove uppfyller och Mr Bean uppfyller? Jo, på alla punkter kan man nog säga.

Visuell komik kan tex vara en överreaktion , underreaktion, jättestor, jättelitenliten, smal, tjock, blek, skranglig eller vinglig. Oves yttre drag är både blek, tjock och närsynt och överreagerar ofta när han inte lyckas med sin avsikter. Mr Bean flyger bakåt när en bebis gör ett utfall med handen, en hund skäller eller en knack på axeln som blir till en skräckupplevelse. Ser du det framför dig?

Förlöjliga är inte snällt men när Mr Bean smyger bakom en ovetande person och härmar, parodierar, överdriver och förödmjukar personen så kan det i bästa fall vara väldigt roligt.
Särskilt om den han härmar förtjänar att förödmjukas.

Attityd är ett ord som kan rymma dumhet, aggressivitet, drullighet och oskuldsfullhet. Ove kan vara både elak, självisk och dum. Även aggressiv när när han något ekonomisk att vinna. En bebis är av naturen oskuldsfull och drullig. Något som både clowner som Mr Bean och komiker över långt tid härmat framgångsrikt. En rikligt överförfriskad person kan också uppvisa samma drulliga och oskuldsfulla drag.

Överraska är att säga eller gör det oväntade och låta saker ske som ingen kan förutse. På en snöig mindre stadsgata är två män på väg att passera över gatan med ett jättestort fönsterglas mellan sig. De är helt klart glasmästare på väg att sätta upp ett skyltfönster. Längst upp i backen sladdar en bil in på vägen i riktning mot glasmästarna. Ljudet får gubbarn att titta mot bilen uppe i backen och skyndar med snabba steg över gatan för att inte riskera att bli påkörda med det stora dyra fönstret. I ena bildkanten kommer an man med en stege. Männen hinner precis undan, bilen sladdar förbi och faran är över. Mannen med stegen är precis lika uppmärksam på den sladdande bilen som glasmästarna. Och även vi som publik. Vad händer? Jo, såklart är vi inte beredda på att mannen med stegen är den som krossar skyltfönstret. Ett bra exempel på överraskning. Kolla Roy Andersson samlade reklamfilmer för Trygg Hansa så hittar du händelsen.

Om du får in dessa kategorier på ett bra sätt så är du troligen nära att lyckas som komiker!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>