Ljudet, musiken och tystnaden

Ljudet har en stor betydelse för hur man upplever en film även om de flesta inte är direkt medvetna om den saken mitt i upplevelsen. Ljudets påverkan är enorm. En film som saknar ljud finns ju inte.

Tystnad som gestaltas av tex en väggklocka, vattendroppar eller fågelsång kan ha en fantastisk verkan för upplevelsen, som en paus för återhämtning och reflektion eller som en uppladdning inför ett kontrasterande ljud. Kanske lugnet före stormen många gånger.

Musiken som är en ganska komplicerad historia eftersom den har så många olika möjligheter men också problem att ta hänsyn till. Det största problemet är avgjort upphovsrätten som är både krångligt, dyrt, svårgreppat och tidsödande.

Musiken har dock en enorm pontential som bärare av känslor, rytm, association och förstärkning av glädje eller sorg. Musik kan förknippas med något glatt, festligt, upproriskt, skräckinjagande, romantiskt eller komiskt. Den kan också kommentera en en scen som ger kulturella klara gemensamma associationer. Brudmarschen som spelas när kvinnan tittar på en klänning är ett typiskt exempel på det.

Ett ledmotiv eller ett musikaliskt tema kan leda oss till bestämda tankar om det tidigt i filmen kopplas till en person eller händelse. Om det så dyker upp senare i filmen så leder det oss till det vi lärde oss i början. Man kan alltså indirekt berätta vad en person tänker eller känner utan att karaktären behöver säga eller göra något.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>