Musikvideo ”on location”.

Ämne: Film- och TV-produktion   Kurs: Film- och TV-produktion 1   Tid: 3 heldag Grupp: 15 Nivå: Bas   Område: Kamerateknik, ljussättning, klippteknik, roller, samarbete
Betygskriterier: Skolverkets   Kursplan: Skolverkets   Bedömning: Formativ bedömningsmall   Reflektion över ett projekt: Mall   Reflektion över ett pass: Mall

Uppdraget
Detta bygger på att uppdraget Musikvideo ”Inhouse” är gjord. Denna gång handlar det om att göra en låt från början till slut men förkortad till c:a 2 min. Bilderna kommer inte att räcka annars – om det ska vara ett bra bildtempo. Inspelningsdagen förläggs i lämplig miljö i din närhet. Helst en spännande sådan. Det bör  vara en miljö i närheten som du har tillgång till en hel dag. Tex gammal nedlagd industrilokal, skrotupplag eller större källarlokal. Vi jobbar med systemkamera för att få mest känsla och för att få kort skärpedjup i bilderna.

Kunskaper att sträva efter
– Vad klippdynamik/rytm är.
– Att de flesta videor jobbar med få scener/platser men med oändligt många variationer att klippa från.
– Att alla bilder ska ha en förgrund, mellanplan och bakgrund.
– Vad färg kan betyda.
– Vad eyescanning är.
– Att det krävs minst 60 unika klipp för en minut ”standard” musikvideo.
– Att ljuset är helt avgörande för att ”måla” bilderna.  Kom ihåg att det är enklare att sätta ljus om det är mörkt i lokalen.
- Att ett fantasifullt och varierat kameraarbete skapar din video. Se den kunskaperna som övas i uppdraget Musikvideo ”Inhouse”.

1 Planering
En grupp tar på sig grovplanering/manus till tre scener/rum i huset som ska vara så olika som möjligt. En scen bör vara en kontrastscen som skiljer sig markant från övriga och som kan komma under tex ”sticket”.

2 Teknik
En grupp gör en checklista på den teknik som behövs. Förslagsvis tar man med allt ljus, färgfilter, rökmaskin, rörlig dolly, jib och flera kameror som ”kan” operera samtidigt. Välj systemkameror för känslans skull. Glöm inte högtalare som spelar musiken man ska röra sig till och som gör det möjligt att synka bilder i klipparbetet.

3 Rekvisita
En grupp gör en checklista på all rekvisita som kan tänkas komma till användning. Kläder, instrument, saker som ska vara i bild och saker som kan finnas i förgrunden i fokus eller ofokus.

Klipparbetet
Efter inspelningen r det viktigt att spara  alla tagningarna i mappar. De delas ut från flera diskar så att det går fort att komma igång. Alla redigerar givetvis enskilt om det är möjligt. Först en heldag där alla visar för läraren och några visar för hela klassen innan dagens slut. I det läget är man öppen för nya lösningar och kan testa olika varianter antingen direkt,  hemma eller vid nästa halvdag då inlämning sker.


Så här blev resultatet när elever i årkurs 1 gjorde uppdraget strax före jul.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>