Musikvideo

GRUNDSTENAR I MUSIKVIDEO 
Ofta består en videon av 3-5 olika sorters mijöer där bilder tas på ett så varierat sätt som möjligt. Bilderna är från Mikeadelicas showreel där kan man se de olika miljöerna som videorna kretsar kring.

Disposition
Precis som vilken filmframställning som helst måste en musikvideo ha en början, mitt och slut. Är det någon form av berättelse som förmedlas eller är det mest ett tillstånd eller känsla som är viktig? Eller, kanske en kombination av bägge? Om berättelsen blir för viktig kan det ju stanna upp flödet och känslan av musiken. Därför berättar man ofta inte strikt linjärt, från A till B, utan klipper upp det linjära och jobbar mer med ickelinjärt och återkommande återkommande av situationer, händelser, tillstånd och känslor.
Så, tipset är att klippa upp din historia och tänka mer ickelinjärt.

Val av bilder
När tagit dina bilder och börjar klippa måste du göra ett val – att plocka ut

FÄRG
Notera de olika färgtonerna i filmbilderna nedan.

Ballong helbildBallong närbild pil
Förgrund bakgrundGlasskiva blipp

NÄRBILDER
Närbilder är inte bara intressanta, de är även tacksamma att klippa mellan och ger möjlighet till bra eyescanning.

Hand närbild

EYESCANNING
Sätt fingret på det ställe i klippet där blicken är. Kolla om du måste flytta fingret i nästa bild. Ett flyttat finger är vad man skulle kunna kalla ett “osköntklipp”.

VAD STYR KLIPPET
1 Rörelse
2 Form
3 Färg.

RIKTNING
För att känna om två krafter är på väg mot eller från varandra kan man vara mån om placeringen i vänster och höger riktning. Kan även ge rörelsekänsla i en stilla bild. Det kan även skapa symmetri eller a-symmentri om man vill.

RÖRELSE
Rörelse är en av två saker som skiljer från stillbilden. Rörelse är det som överlägset fångar åskådaren med blicken. Träna dig på eyescanning!

KÄNSLAN
Känslan i musiken är så klart den viktigaste grunden i vilka bilder du väljer, vilken färgton och vilken rytm du använder i klippen.

TID
Det andra som skiljer film från foto är själva montaget/klippningen. Du bestämmer nämligen hur länge åskådaren kan se din bild. Tänk på att vara överlastad med olika bilder från alla tänkbara håll och vinklar. De går åt. De länkade filmerna i texten har ett klipp-snitt på mellan 1 – 3 sekunder. Det betyder att du behöver mellan 20-60 unika bilder till en minut musikvideo.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>