Parallellklippning

Precis som ordet säger så handlar det om att berätta flera händelser som sker parallellt i tid. Den klassiska scenen är flickan som går på en räls. Klippen växlar mellan flickan och ett tåg som närmar sig. Eftersom flickan och tåget är placerade i höger respektive vänster sida i bild så får man också känslan att man är på väg mot varandra. Klippningen växlar mellan scenerna, snabbare och snabbare till dess tåget passerar stället där flickan gick. Eller går, om det är så att hon ska bli påkörd.
Det behöver heller inte vara så dramatisk. Det kan räcka att någon pratar i telefonen i en hiss som närmar sig närmar våningen där den andra personen befinner sig.

Parallellklippning är ett effektiv sätt att skapa liv och spänning i berättandet. Det räcker med två händelser men kan så klart var hur många parallella händelser som helst. Men det är ju bra om åskådaren kan hålla ihop skeendet och att alla händelser hör ihop på något sätt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>