Plantering

Plantera betyder ordagrant att man sätter ett frö som senare ska skördas. Precis så är det i filmens värld. Det klassiska talesättet att om en pistol visas i början måste den avlossas i slutet. Den kan såklart visas mer eller mindre tydligt och man man utgår från att den visats subtilt och i förbifarten vet man att pistolen finns i åskådarens undermedvetna och skapar en slags framåtrörelse. Samtidigt kan den skapa en slags trovärdighet att pistolen plötsligt plockas fram i ett överraskande läge.

En stor del av filmens berättande handlar om att plantera det som senare ska skördas. D.v.s. att man så omärkbart som möjligt förebådar det som senare ska ske.
Om vi tänker oss en person som i början av filmen i en subtil plantering kommer ut ur en byggnad där det står Flygskola övanför dörren. Då  finns där en förklaring till att han trots att han är advokat till yrket ändå lyckas landa planet där piloten fått en stroke under flygningen.

Antydningar
En antydan påvisar att en delkonflikt kan vara möjlig men inte att den nödvändigtvis måste inträffa. Tänk ett barn som använder en alldeles nyss slipad kökskniv. Ett eventuellt problem kan komma att inträffa men det är inget löfte att blod kommer att flyta. Däremot skapar det bilder hos åskådaren och kittlar fantasin om vad som skulle kunna komma att inträffa.

Varsel
Varsel om dåligt väder har man ju hört. Det ligger ganska nära en varning och hyfsat nära ett löfte. I filmens värld kan ett varsel om dåligt väder skapa förväntan och stimulera fantasin om vad som kan hända om det dåliga vädret kommer. Vädret förpliktigar och handlingen kommer att påverkas. Likaså med exemplet där den gifta kvinnas älskare försvinner ut genom fönstret när mannen kommer hem. Förr eller senare måste hustruns handlingar få någon konsekvens. Dramatiskt sett är problemet ständigt närvarande och publiken förväntar sig en lösning.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>