Uppdrag: Filmaffischen

Ämne: Grafisk kommunikation   Kurs: Grafisk kommunikation 1   Nivå: Mellan
Tid: 12-16 timmar   Arbetsform: Grupp 2-3 pers   Kunskapsområden: Grafisk form,
bildbehandling, upplösning, typografi
Mallar: Formativ bedömningreflektion

Uppdraget
Är det möjligt att berätta en hel historia i bara en bild. Det är i alla fall vad en filmaffisch försöker göra. Man ska snabbt förstå filmens handling och vilken sorts film det är.
Ditt uppdrag är nu att skapa en spännande och snygg affisch som kan locka besökare till filmvisningen. För att spetsa till det lite extra kan uppdraget läggas upp som en tävling mellan grupperna. Vinnande bidrag utses av elever och lärare på skolan.

Gör uppdraget så här
Alla filmer bygger på en text. Det startar med ett manus som regissören tillsammans med skådespelarna gör till intressanta rörliga bilder. Det är inte ovanligt att den grafiska form-givaren börjar jobba med affischen innan filmen är inspelad. Alltså utgår det här upp-draget från ett manus som filmeleverna på din skola arbetet fram.
Tillsammans med dina gruppmedlemmar brainstormar ni idéer. Ska skådisarna finnas med eller ska affischen försöka spegla en stämning. I vilken genre kan filmen placeras
(läs mer om Filmgenrer). Sök inspiration på nätet. Skissa på flera lösningar.
När ni bestämt er för en layout fotograferas skådespelarna, miljöer med mera och  bilderna bearbetas i Photoshop. OBS! Använd bara egna bilder. Typografering av filmens titel och övrig info sker parallellt med bildbehandlingen.
Om din skola inte undervisar i film föreslår vi att du utgår från en novell. Kanske något som skrevs på Svenskan eller så kan bibliotekarien hjälpa dig.

Länkar
IMP Awards utser varje är bland annat årets sämsta och bästa filmaffischer. Bra sökfunktioner, ex skådis, regissör, designer, år osv.
Movieposter säljer filmaffischer. Många gamla klassiker.

Filmaffischer
Exempel på filmaffischer baserad på en novell.
Klicka på bilden för att se den större.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>